28 Μαρ 2013

Ελεύθεροι επαγγελματίες στο νόμο Κατσέλη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ επαγγελματίες αλλά και μικροέμποροι έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του υφιστάμενου νόμου για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αυτό τονίζεται σε απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου σχετικά με την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και άλλων επιτηδευματιών..........
στο νόμο 3869/2010 «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων».

Σύμφωνα με το express.gr , συγκεκριμένα, στην απάντηση του κ. Σκορδά αναφέρεται ότι ο υφιστάμενος νόμος 3869/2010 απευθύνεται σε υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και προϋπόθεση ένταξης αυτών στο νόμο είναι να μην έχουν πτωχευτική ικανότητα. Το άρθρο 2 παρ. 1 του Πτωχευτικού Κώδικα ορίζει ότι πτωχευτική ικανότητα έχουν οι έμποροι. Κατά το ΒΔ 19-04/1-5/1835 άρθρο 1, ορίζεται ότι έμποροι είναι όσοι μετέρχονται πράξεις εμπορικές και κύριο επάγγελμα έχουν την εμπορία.

Επίσης, κατά το ΒΔ 2/14-05-1835, προβλέπεται ποιες είναι οι εμπορικές πράξεις βάσει των οποίων κάποιος αποκτά την εμπορική ιδιότητα.
Συνεπώς, στο πλαίσιο του ν. 3869/2010 υπάγονται και οι επαγγελματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ., ομοίως οδηγοί αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρονικοί, προγραμματιστές, που αποκλειστικώς ή κατά κύριο λόγο προσφέρουν την προσωπική τους εργασία και δεν χαρακτηρίζονται έμποροι.
Οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του Πτωχευτικού Κώδικα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...