Beach Lifeguarding: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Δήμων για την Ναυγοσωστική κάλυψη - Τι σχεδιάζει η ΚΕΔΕ

Beach Lifeguarding / Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Δήμων για την Ναυγοσωστική κάλυψη - Τι σχεδιάζει η ΚΕΔΕ

Beach Lifeguarding: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Δήμων για την Ναυγοσωστική κάλυψη - Τι σχεδιάζει η ΚΕΔΕ

Beach Lifeguarding: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Δήμων για την Ναυγοσωστική κάλυψη - Τι σχεδιάζει η ΚΕΔΕ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι της χώρας μας με το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020 για Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες, απαιτεί κάποια πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, ενώ έχει ανεβάσει το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης στα ύψη!

Οι διαγωνισμοί για την ανάληψη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις παραλίες της χώρας μας, κατά την καλοκαιρινή περίοδο ξεκινούν οσονούπω και τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει…

Να σημειωθεί δε ότι, ο Δήμος που συνεργάζεται με σχολή ναυαγοσωστικής για την κάλυψη των παραλιών, δεν έχει νομική ευθύνη για ό,τι συμβεί και δεν πληρώνει πρόστιμα.

Όμως οι δήμοι που συνεργάζονται με ναυαγοσωστικές εταιρείες ή με ναυαγοσώστες ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για κάθε παρατυπία και πληρώνουν πρόστιμα, ενώ σε περίπτωση πνιγμού, ο δήμαρχος μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και στο αυτόφωρο!

“Σε επίπεδο διαγωνισμών τα κόστη τα ορίζουν οι συντεχνίες ναυαγοσωστών…”

“Συνεχίζει να υπάρχει η πολύ μεγάλη αντίδραση των Δήμων για το ΠΔ 71/20, λόγω της κατ΄αρχάς πολύ μεγάλης δυσκολίας εφαρμογής του και των μεγάλων δαπανών που έχει δημιουργήσει στους Δήμους”, επισημαίνει, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζοντας στη συνέχεια:

“Από το μεγάλο κόστος που προκαλεί, ένα μόνο μέρος του καλύπτει κάθε χρόνο και με… παρακαλετά το κράτος, ενώ δεν υπάρχει και αποτελεσματικότητα όσον αφορά στη μείωση των πνιγμών. Έχουμε ήδη μιλήσει, η ΚΕΔΕ, με τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό, τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Στυλιανίδη, ούτως ώστε να γίνει συνάντηση για το θέμα αλλά και να συγκληθεί επιτέλους η συγκροτηθείσα από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Βορίδη, κοινή επιτροπή Υπ. Εσωτερικών – Υπ. Ναυτιλίας και ΚΕΔΕ για την επανεξέταση και αναθεώρηση του συγκεκριμένου Π.Δ. Να τονίσω δε ότι, με την πρόφαση της καλύτερης εκπαίδευσης έχουν δημιουργήσει τεχνητή έλλειψη ναυαγοσωστών. Σε επίπεδο διαγωνισμών τα κόστη τα ορίζουν οι συντεχνίες ναυαγοσωστών γνωρίζοντας ότι αν δεν υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, τα διοικητικά πρόστιμα αλλά και ο πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των δημάρχων καραδοκεί”.

“Ο εξοπλισμός είναι πανάκριβος και δεν είναι χρήσιμος για τα προβλήματα της ναυαγοσωστικής κάλυψης της χώρας μας”

Όσον αφορά στον πολύ ακριβό και απαιτητικό εξοπλισμό που απαιτεί το ΠΔ 71/20, ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρει:

“Ο εξοπλισμός είναι πανάκριβος, πρέπει να μισθώνεται κάθε έτος και δεν είναι χρήσιμος για τα προβλήματα της ναυαγοσωστικής κάλυψης της χώρας μας. Ενώ το 97% των πνιγμών γίνονται σε απόσταση από 0 έως 40 μέτρα από την ακτή, το ΠΔ απαιτεί εξοπλισμό, όπως σκάφη με εξωλέμβιες μηχανές, jet ski με μεγάλη ιπποδύναμη και άλλες τέτοιες υπερβολές, λες και οι παραλίες της χώρας μας έχουν τα χαρακτηριστικά των παραλιών της Σάντα Μόνικα, στο Λος Άντζελες. Απαιτούμε την άμεση αναθεώρηση του συγκεκριμένου ΠΔ ή εντέλει αν επιτρέπει το κράτος αυτήν την υπερβολή, να αναλάβει την ευθύνη της ναυαγοσωστικής κάλυψης όλων των πολυσύχναστων παραλιών της χώρας, το ίδιο”, συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντέλλος.