Education Min - Πιερρακάκης: Αντίστροφη μέτρηση για μη κρατικά πανεπιστήμια

Education Min - Πιερρακάκης / Αντίστροφη μέτρηση για μη κρατικά πανεπιστήμια

Education Min - Πιερρακάκης: Αντίστροφη μέτρηση για μη κρατικά πανεπιστήμια

Education Min - Πιερρακάκης / Αντίστροφη μέτρηση για μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης να δώσει στην ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση τη δική της θέση στο χάρτη της Παιδείας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο πατάει πάνω στο άρθρο 28 του Συντάγματος, για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, αναμένεται να έχει παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να δράττεται της ευκαιρίας από του βήματος που του δόθηκε στο τριήμερο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά» να υπενθυμίζει τους λόγους που η κυβέρνηση έρχεται να ανοίξει ένα θέμα αυτονόητο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την επιθυμία του να αντιστρέψει τον αριθμό των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών που βρίσκονται εκτός της χώρας. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε 50.000 φοιτητές, αριθμό αντίστοιχο με αυτόν της Ισπανίας, η οποία έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα, και της Μεγάλης Βρετανίας, όμως τα πραγματικά νούμερα των παιδιών που σπουδάζουν στο εξωτερικό υπολογίζεται ότι είναι υψηλότερα.

Ο υπουργός Παιδείας υπενθύμισε το παράδειγμα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας όχι μόνο το επιτυχημένο μοντέλο που έχει δημιουργήσει, αλλά και την επιτυχία σύγκλισης όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που συμφώνησαν ότι αυτό είναι για το εθνικό συμφέρον.

Ερωτώμενος για το αν θα υπάρξει συνεννόηση με τα άλλα κόμματα, απάντησε: «Θέλουμε να πετύχουμε αυτό που κατάφεραν οι Κύπριοι. Εμείς θα προχωρήσουμε σε κάθε περίπτωση, γιατί αυτό είναι το εθνικό συμφέρον».

Ο υπουργός Παιδείας κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης αλλά και το ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια για τη δημιουργία παραρτημάτων στη χώρα.

«Τα κριτήρια είναι υπό επεξεργασία. Είναι αυτονόητο ότι θα είναι υψηλά, γιατί για να γίνεις πανεπιστήμιο θα πρέπει να πληροίς συγκεκριμένα κριτήρια. Υπάρχει ενδιαφέρον σε διερευνητικές επαφές κι όταν αυτές τελεσφορήσουν, θα πούμε λεπτομέρειες», ανέφερε.

Ο κ. Πιερρακάκης δεν άφησε εκτός της τοποθέτησής του τα δημόσια πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο που θα έρθει με κεντρική φιλοσοφία το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη διεθνοποίηση των δημοσίων Ιδρυμάτων και την ίδρυση funds εντός του πανεπιστημίου για τη χρηματοδότηση ιδεών.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην περίπτωση των περιφερειακών Ιδρυμάτων, με πρώτη ενέργεια την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο οποίο απορροφώνται τμήματα με έδρα την Καβάλα και τη Δράμα και προωθείται η ίδρυση νέων τμημάτων. «Κάποια τμήματα που ιδρύθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να επενδύσουμε στην περιφέρεια, αλλά με όρους», σημείωσε.