Teens & social media use: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νέοι!! Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία!!

Teens & social media use / Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νέοι!! Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία!!

Teens & social media use: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νέοι!! Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία!!

Teens & social media use / Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νέοι!! Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία!!

Οι φοιτητές που περιόρισαν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε 30 λεπτά την ημέρα ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Η μελέτη αυτή, υποδηλώνει ότι ο αυτοπεριορισμός και η ευαισθητοποίηση είναι βασικοί παράγοντες για τη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τον Ιούλιο, τόσο η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία εξέδωσε προειδοποιήσεις για την υγεία. Αυτές οι οδηγίες, που απευθύνονται σε εφήβους, γονείς και νομοθέτες, βασίζονται σε μια αυξανόμενη δεξαμενή έρευνας που υποδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ δύο σχετικών τάσεων:

Η ενασχόληση των νέων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται και αυτή η άνοδος σχετίζεται με την πτώση της ψυχικής τους ευεξίας!!

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι μια απλή παρέμβαση θα μπορούσε να βοηθήσει. Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος δύο εβδομάδων με 230 φοιτητές, ζητήθηκε από τους μισούς να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε 30 λεπτά την ημέρα και έλαβαν αυτοματοποιημένες, καθημερινές υπενθυμίσεις.

Βαθμολογήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα για το άγχος, την κατάθλιψη, τη μοναξιά και το φόβο ότι θα χάσουν την ευκαιρία στο τέλος του πειράματος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επίσης, σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία για το «θετικό συναίσθημα», το οποίο οι ερευνητές περιγράφουν ως «την τάση να βιώνουν θετικά συναισθήματα που περιγράφονται με λέξεις όπως «ενθουσιασμένος» και «περήφανος».

Ουσιαστικά, είχαν μια πιο φωτεινή άποψη για τη ζωή!!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ψυχολογικά οφέλη της περικοπής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεκτείνονται και στους συμμετέχοντες που μερικές φορές υπερέβαιναν το χρονικό όριο των 30 λεπτών.

«Το μάθημα εδώ είναι ότι δεν έχει να κάνει με το να είσαι τέλειος αλλά να καταβάλλεις προσπάθεια, κάτι που κάνει τη διαφορά. Νομίζουμε ότι ο αυτοπεριορισμός και η προσοχή είναι τα μυστικά συστατικά, περισσότερο από το σημείο αναφοράς των 30 λεπτών», δηλώνουν αρκετοί φοιτητές.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ISU σχολίασαν ότι οι πρώτες μέρες της περικοπής ήταν προκλητικές. Αλλά μετά την αρχική ώθηση, τόνισαν, ότι ένιωθαν πιο παραγωγικοί και συντονισμένοι με τη ζωή τους. Άλλοι μοιράστηκαν ότι κοιμόντουσαν καλύτερα ή περνούσαν περισσότερο χρόνο με άτομα του στενού περιβάλλοντός τους.

Ωστόσο, πολλές από τις παρεμβάσεις απαιτούν έντονη επίβλεψη και διαγραφή εφαρμογών ή χρήση ειδικής εφαρμογής για τον αποκλεισμό ή τον περιορισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως η απεξάρτηση για κάποιον που είναι εθισμένος στα ναρκωτικά, η εξωτερική ευθύνη μπορεί να βοηθήσει ορισμένους χρήστες. Αλλά εγκυμονεί επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αποτύχει.

Όταν αφαιρείται μια αντιληπτή ελευθερία, όλοι αρχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην αρχή. Η εξάλειψη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει επίσης απώλεια ορισμένων από τα οφέλη που μπορεί να φέρει, όπως η σύνδεση με φίλους και οικογένεια.

Ζούμε σε μια εποχή άγχους. Πολλοί δείκτες δείχνουν ότι, το άγχος, η κατάθλιψη, η μοναξιά επιδεινώνονται και αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αβοήθητοι. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε την ψυχική μας υγεία και ευημερία.

Το να δίνουμε περισσότερη προσοχή στο πόσο χρόνο ξοδεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να θέσουμε μετρήσιμους στόχους μπορεί πράγματι... να βοηθήσει!!