World Autism Awareness Day 2024: 2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με θέμα “Από την επιβίωση στην ευημερία”

World Autism Awareness Day 2024: 2 Απριλίου 2024 η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με θέμα “Από την επιβίωση στην ευημερία”

World Autism Awareness Day 2024: 2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με θέμα “Από την επιβίωση στην ευημερία”

World Autism Awareness Day 2024: 2 Απριλίου 2024 η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με θέμα “Από την επιβίωση στην ευημερία”

Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Autism πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα ​​για να γιορτάσει τα μοναδικά ταλέντα των ατόμων με αυτισμό, ενώ παράλληλα δίνει μεγάλη έμφαση στη ζεστή αγκαλιά και καλωσορίζει ότι αυτές οι δεξιότητες αξίζουν μέσω κοινοτικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Αυτισμού 2024, με θέμα: "Από την επιβίωση στην ευημερία: Τα αυτιστικά άτομα μοιράζονται απόψεις με ολόκληρη την περιφέρεια"

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Αυτή η ημέρα επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση για τον αυτισμό. Στόχος είναι η προώθηση της αποδοχής, της στήριξης και της ενσωμάτωσης των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, που εορτάζεται στις 2 Απριλίου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση για τον αυτισμό. Αυτή η ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία να διαδώσουμε πληροφορίες και να αντιμετωπίσουμε τα προκλητικά στερεότυπα που συχνά συνοδεύουν τον αυτισμό!!

Ο όρος “αυτισμός” αναφέρεται σε ένα φάσμα διαταραχών του νευρολογικού συστήματος, το οποίο επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση, τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τη συμπεριφορά των ατόμων που τον αφορά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο αυτισμός δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων και των δυνατοτήτων των ατόμων που τον βιώνουν.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, προωθούνται δράσεις για την ενίσχυση της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και της υποστήριξης των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάγκη για έρευνα και εκπαίδευση για τον αυτισμό, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ατόμων που τον αντιμετωπίζουν και των οικογενειών τους

Αυτή η ημέρα είναι ευκαιρία για αναφλεγμένες συζητήσεις και δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας, καθώς και στην προώθηση της κατανόησης και της αλληλεγγύης.

Ποιο είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2024;

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2024 είναι "Από την επιβίωση στην ευημερία: Τα αυτιστικά άτομα μοιράζονται απόψεις με ολόκληρη την περιφέρεια". 

Το θέμα αυτό υπερβαίνει την απλή ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό. Επισημαίνει τη σημασία της μετακίνησης της συζήτησης από την απλή κατανόηση του αυτισμού στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα αυτιστικά άτομα μπορούν πραγματικά να ευημερήσουν.

Η Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Η Παγκόσμια ημέρα για τον αυτισμό, καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ για τις 2 Απριλίου του κάθε έτους, με σκοπό την ενημέρωση και κυρίως την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όσον αφορά στον αυτισμό και στα όσα χρειάζεται να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων στην κοινωνία. Καθώς το φάσμα του αυτισμού είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και τα ποσοστά του σύμφωνα με διεθνής μελέτες έχουν αυξητική τάση, μας αφορά όλους, περισσότερο από όσο νομίζουμε…

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) που διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου από το 2007, καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον Αυτισμό και τις σχετιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειές τους.

Ο αυτισμός είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς στην διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων. Πρόκειται για μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (CRPD) αναγνωρίζει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην ανεξαρτησία και την ατομική αυτονομία (άρθρο 3).  

Επίσης, η Σύμβαση υπογραμμίζει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες να «απολαμβάνουν ικανότητα προς δικαιοπραξία σε ίση βάση με τους άλλους, σε όλες τις πτυχές της ζωής» (άρθρο 12).

Η ικανότητα προς δικαιοπραξία παίζει κεντρικό ρόλο στην αναγνώριση ενός ατόμου ως προσωπικότητα με δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις και να συνάπτει νομικές σχέσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, ορισμένες ικανότητες συχνά θεωρούνται απαραίτητες για να διαπιστωθεί η πλήρης ατομική αυτονομία, κάτι που δημιουργεί εμπόδια στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αυτισμό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2024, το Τμήμα Πληροφόρησης του Κοινού και το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Θεμάτων του ΟΗΕ οργάνωσαν, συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν πολιτικές και προσεγγίσεις που εφαρμόζονται σχετικά με την εποπτεία, την κατάκτηση της αυτοδιάθεσης και την ικανότητα προς δικαιοπραξία των ατόμων με αυτισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την πλευρά του επισημαίνει ότι ο αυτισμός και οι λοιπές μορφές αναπηρίας αποτελούν μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας που συμβάλλει στην ποικιλομορφία.

Έτσι, ο ΠΟΥ στοχεύει στην κανονικοποίηση της αναπηρίας στο πλαίσιο της αναπτυξιακής του ατζέντας. Η κανονικοποίηση αυτή προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή, στην παρακολούθηση και στην αξιολόγηση των πολιτικών και των προγραμμάτων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, ώστε να αναχαιτιστεί η διαιώνιση των ανισοτήτων.

NewsRoom Mykonos Ticker