Heatwave & car's air conditioning: Καύσωνας!! Πώς θα τη βγάλει καθαρή ο κλιματισμός του αυτοκινήτου... και εσύ!!

Heatwave & car's air conditioning: Καύσωνας!! Πώς θα τη βγάλει καθαρή ο κλιματισμός του αυτοκινήτου... και εσύ!!

Heatwave & car's air conditioning: Καύσωνας!! Πώς θα τη βγάλει καθαρή ο κλιματισμός του αυτοκινήτου... και εσύ!!

Heatwave & car's air conditioning / Καύσωνας!! Πώς θα τη βγάλει καθαρή ο κλιματισμός του αυτοκινήτου!! Με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, ο κλιματισμός γίνεται το πιο σημαντικό σύστημα του αυτοκινήτου, όμως η λειτουργία του απαιτεί περισσότερο καύσιμο. Πώς θα το αποφύγουμε;

Όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 40 βαθμούς, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θέλουμε να κάνουμε. Να ανοίξουμε τον κλιματισμό πριν καν βάλουμε μπροστά, ώστε η καμπίνα να αρχίσει να δροσίζει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κι όμως, αυτό ακριβώς πρέπει να μην κάνουμε.

Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο δεν είναι μόνο θέμα άνεσης, αλλά και ασφάλειας αφού χάρη σε αυτόν οδηγούμε με θερμοκρασίες που δεν μας δημιουργούν πρόβλημα. Έτσι, μπορούμε να συγκεντρωθούμε πιο εύκολα στην οδήγηση και να αποφύγουμε τα λάθη.

Δεν ανάβουμε τον κλιματισμό μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο

Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα, να βάλουμε μπρος και να περιμένουμε μέχρι να πέσουν οι στροφές στο συνηθισμένο σημείο του ρελαντί (να τελειώσει δηλαδή η «κρύα» εκκίνηση). Τότε, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό, όμως χωρίς να κλείσουμε τα παράθυρα.

Μόνο αφότου λειτουργήσουμε για λίγα λεπτά τον κλιματισμό με ανοιχτά παράθυρα και διανύσουμε κάποια απόσταση, φτάνει η στιγμή να τα κλείσουμε. Τα παραπάνω έχουν εξήγηση.

Γιατί πρέπει να ξεκινάμε με ανοιχτά παράθυρα

Η ενεργοποίηση του κινητήρα πρέπει να γίνεται πάντα με σβηστό τον κλιματισμό, ώστε στο αρχικό γύρισμα που κάνει η μίζα να μην υπάρχει το επιπλέον φορτίο του συμπιεστή (κοινώς να μην ζορίζουμε παραπάνω τη μίζα). Έτσι η μπαταρία θα έχει ευκολότερο έργο και θα φθαρεί πιο αργά. Κατά τη διαδικασία της κρύας εκκίνησης ο κινητήρας προσπαθεί να έρθει όσο γίνεται ταχύτερα σε κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας. Αν τον επιβαρύνουμε με τη λειτουργία του κλιματισμού, κάνουμε αυτήν τη διαδικασία πιο δύσκολη.

Όσο για την αναμονή και τα ανοιχτά παράθυρα. Κατά τη στάθμευση του αυτοκινήτου η θερμοκρασία στην καμπίνα ανεβαίνει πάρα πολύ. Ακόμα κι αν έξω έχει 40+ βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία στην καμπίνα είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Έτσι, ακόμα και το απλό άνοιγμα των παραθύρων θα ωθήσει αυτόν τον υπέρθερμο αέρα έξω. Μαζί του θα πάρει και όποια σωματίδια και πτητικές ενώσεις έχουν σχηματιστεί κατά την παραμονή του αυτοκινήτου κάτω από τον καυτό ήλιο.

Αυτά τα σωματίδια και οι πτητικές ενώσεις υπάρχουν και μέσα στους αεραγωγούς. Γι’ αυτό προτείνεται η χρήση του κλιματισμού για λίγα λεπτά με ανοιχτά παράθυρα, έτσι ώστε αυτά να φύγουν έξω από την καμπίνα και να μην τα αναπνέουμε.

Στους πόσους βαθμούς πρέπει να βάζουμε τον κλιματισμό;

Αν και γενικά συστήνεται η θερμοκρασία που βάζουμε τον κλιματισμό να μην έχει πάνω από 10 βαθμούς διαφορά σε σχέση με την εξωτερική, σε συνθήκες καύσωνα αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Για παράδειγμα αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 42 βαθμοί, δεν είναι δυνατό να ορίσουμε τον κλιματισμό στους 32. Πρώτον στα περισσότερα συστήματα η ρύθμιση φτάνει μέχρι τους 30 και δεύτερον, με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να δούμε διαφορά στη θερμοκρασία της καμπίνας. Αυτό που μένει να κάνουμε είναι να ορίσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία όσο πιο ψηλά γίνεται, μέχρι του σημείου που δεν αρχίζουμε να αισθανόμαστε δυσφορία.

Φυσικά η απενεργοποίηση του κλιματισμού ανά διαστήματα δεν συστήνεται επ’ ουδενί. Αφενός το όποιο όφελος σε καύσιμο είναι ελάχιστο, αφετέρου όταν τον ενεργοποιήσουμε ξανά, θα χρειαστεί να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια ώστε να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα, οπότε αντί για όφελος υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε περαιτέρω αύξηση στην κατανάλωση.

Το τρικ για το οποίο... θα μας ευγνομωνεί το σύστημα κλιματισμού

Το μόνο τρικ που αξίζει να κάνουμε είναι να κλείσουμε τον κλιματισμό 1-2 λεπτά πριν φτάσουμε στον προορισμό μας. Πρόκειται για κίνηση που δεν θα έχει αντίκτυπο στη θερμοκρασιακή μας άνεση, όμως θα κάνει καλό στον κλιματισμό του αυτοκινήτου μας. Δίνει χρόνο να σβήσουν τα επιμέρους υποσυστήματα με έναν μη απότομο τρόπο και βοηθάει να κυκλοφορήσει φρέσκος εξωτερικός αέρας στους αεραγωγούς. Το τελευταίο το θέλουμε ώστε να απομακρυνθεί η όποια υγρασία μπορεί να έχει δημιουργηθεί κατά τη λειτουργία του.

Εννοείται ότι αν υπάρχει η επιλογή ECO στον κλιματισμό την επιλέγουμε, ώστε να καταναλώνεται λιγότερο καύσιμο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δεν υπάρχει σε όλα τα μοντέλα.

Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν ακραίες λύσεις, οπότε στον καύσωνα η αυξημένη κατανάλωση καυσίμου είναι το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για να αντέξουμε τη ζέστη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μειώσουμε όσο γίνεται το φορτίο του συστήματος κλιματισμού, ώστε να λειτουργεί απροβλημάτιστα και όταν περάσει το κύμα του καύσωνα.

gocar.gr