Personal Doctor: Τι αλλάζει στον προσωπικό γιατρό, πώς θα τον επιλέγουμε, ποιοι δεν θα είναι δωρεάν - Το νέο μοντέλο του πρωτοβάθμια περίθαλψη

Personal Doctor / Περισσότερα κίνητρα για συμμετοχή γιατρών. Ελεύθερη επιλογή ιδιώτη γιατρού με δαπάνη ασφαλισμένου. Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Προσυμπτωματικός έλεγχος και παρακολούθηση εμβολιασμών. 

Personal Doctor: Τι αλλάζει στον προσωπικό γιατρό, πώς θα τον επιλέγουμε, ποιοι δεν θα είναι δωρεάν - Το νέο μοντέλο του πρωτοβάθμια περίθαλψη

Personal Doctor / Περισσότερα κίνητρα για συμμετοχή γιατρών. Ελεύθερη επιλογή ιδιώτη γιατρού με δαπάνη ασφαλισμένου. Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Προσυμπτωματικός έλεγχος και παρακολούθηση εμβολιασμών. 
Προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να είναι και αγροτικοί γιατροί που μετά την αναμόρφωση του θεσμού της υπηρεσίας υπαίθρου θα παρέχουν πλέον υπηρεσίες για ένα έτος ως προσωπικοί.

Με αλλαγές επανέρχεται ο προσωπικός γιατρός, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει ο θεσμός, να καλυφθούν τα τεράστια κενά ειδικά στην Αττική, και μακροπρόθεσμα να επιτευχθεί βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, μέσω της πρόληψης και του προσυπτωματικού ελέγχου, που είναι και το ζητούμενο της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η μεγαλύτερη διαφορά σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, όταν ο προσωπικός γιατρός ξεκινούσε από τον τότε υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, είναι πως εκτός από τους γιατρούς του δημοσίου τομέα και τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν μπει ήδη στο σύστημα, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και δικό τους, ιδιώτη γιατρό ως προσωπικό, τον οποίο όμως θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι.

Έτσι, παρέχεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα στους πολίτες να εγγράφονται σε όποιον ιδιώτη γενικό γιατρό ή παθολόγο γιατρό επιθυμούν. Στην περίπτωση αυτή η αποζημίωση του γιατρού δεν θα είναι προκαθορισμένη και δεν θα καλύπτεται μέσω του ΕΟΠΥΥ αλλά θα καθορίζεται ιδιωτικά απευθείας μεταξύ του πολίτη και του γιατρού. Ο γιατρός όμως θα έχει κανονικά πρόσβαση στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και θα χρειάζεται να καταχωρίζει τα δεδομένα του ασθενούς.

Επίσης, προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να είναι και αγροτικοί γιατροί που μετά την αναμόρφωση του θεσμού της υπηρεσίας υπαίθρου θα παρέχουν πλέον υπηρεσίες για ένα έτος ως προσωπικοί. Δεν καταργούνται τα τοπικά ιατρεία που υπάρχουν ήδη στη χώρα, αλλά ανοίγουν επιπλέον θέσεις, ειδικά στις περιοχές που υπάρχει αυξημένη έλλειψη προσωπικών ιατρών, όπως είναι π.χ. η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία.

Μετά τον 1ο χρόνο της παροχής υπηρεσιών ως προσωπικοί γιατροί, οι νέοι ιατροί που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στην παθολογία ή τη γενική ιατρική, θα λαμβάνουν επιπλέον περί τα 30.000 € ετησίως, για τα 5 έτη που διαρκεί η εκπαίδευση τους, με την υποχρέωση να μείνουν ισάριθμα έτη στο ΕΣΥ μετά την ειδικότητα.

Στον αντίποδα, δεν θα μπορούν να είναι προσωπικοί γιατροί οι γιατροί ειδικότητας, με βασική εκπαίδευση παθολογία και συγκεκριμένα: αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας - διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας - φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, όπως τους είχε επιτραπεί πριν δύο χρόνια, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων γιατρών.

Τέρμα στις ποινές

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες (τους ενήλικες, καθώς ακόμη δεν θα μπουν οι παιδίατροι στο σύστημα) και όσοι δεν βρουν, θα αντιστοιχισθούν από το υπουργείο Υγείας. Ποινές όμως δεν θα υπάρχουν. Υπενθυμίζεται πως με το προηγούμενο σύστημα, οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, θα είχαν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Στόχος πάντως του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να λειτουργήσει ο προσωπικός γιατρός και να έχουν καλυφθεί τα κενά των γιατρών, που υπολογίζονται σε 1.370 περίπου.

Τι θα κάνει ο προσωπικός γιατρός

Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού περιλαμβάνει:

- Πρόληψη και προαγωγή υγείας: π.χ. αξιολόγηση BMI, αρτηριακής πίεσης, παροχή συμβουλών αλλαγής συμπεριφοράς για κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, διατροφή, άσκηση

- Προσυμπτωματικό έλεγχο, όπως ενίσχυση της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων όπως μαστογραφία, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου

- Διαχείριση χρονίων παθήσεων στην κοινότητα π.χ. εκπαίδευση στην χρήση εισπνεόμενων, εκπαίδευση στην διαχείριση του διαβήτη, παρακολούθηση χρονίως πασχόντων

- Βελτιστοποίηση της συνταγογράφησης και ενίσχυση του εγγραμματισμού π.χ. ενημέρωση των ασθενών με τρόπο κατανοητό και προσιτό, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, καταχώρηση των δεδομένων υγείας των πολιτών μέσω πρόσβασης στον ΑΗΦΥ, μείωση της
πολυφαρμακίας.

Παράλληλα, ορίζονται δείκτες απόδοσης για τους προσωπικούς γιατρούς. Για παράδειγμα, στο πεδίο πρόληψης και προαγωγής της υγείας, θα πρέπει μεταξύ άλλων να προχωρά σε:

-Καταγραφή του ετήσιου ελέγχου μέσω τεστ Pap και HPV-DNA test σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕΔΥ

-Καταγραφή και παραπομπή γυναικών 50 ετών και άνω για μαστογραφία

-Καταγραφή ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 65+

-Μέτρηση αρτηριακής πίεσης σε ασυμπτωματικούς πολίτες σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για έγκαιρο εντοπισμό αδιάγνωστων υπερτασικών ασθενών

-Υπενθύμιση τήρησης του εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.