Tax audit plans: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, οι «εποχικές» επιχειρήσεις που αφήνουν οφειλές στο Δημόσιο

Tax audit plans / Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, οι «εποχικές» επιχειρήσεις που αφήνουν οφειλές στο Δημόσιο

Tax audit plans: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, οι «εποχικές» επιχειρήσεις που αφήνουν οφειλές στο Δημόσιο

Tax audit plans: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, οι «εποχικές» επιχειρήσεις που αφήνουν οφειλές στο Δημόσιο

Τι προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο για τις «εποχικές» επιχειρήσεις, οι οποίες το Φθινόπωρο εμφανίζονται να αφήνουν απλήρωτους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο

Να δώσουν τέλος με τις επιχειρήσεις που ανοίγουν τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο εμφανίζονται αφήνοντας απλήρωτους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο επιχειρούν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ με τη νέα διάταξη που έχει προστεθεί στο σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ θα ζητάει από τις ύποπτες επιχειρήσεις να προπληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ προσδιορίζοντας με βάση πραγματικά στοιχεία την οφειλή προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα θα ενεργοποιηθεί ο ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει κίνδυνος φοροδιαφυγής, κυρίως από εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα. Αν και σήμερα υπάρχει σε ισχύ διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα.

Τώρα πλέον η διάταξη διευρύνεται και παρέχεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου. Για παράδειγμα, εποχική επιχείρηση ανοίγει τον Απρίλιο σε κάποιο νησί των Κυκλάδων. Στα τέλη Ιουνίου (εάν τηρεί απλογραφικά βιβλία) πρέπει να κάνει δήλωση ΦΠΑ και να ανεβάσει στα ηλεκτρονικά βιβλία τα έσοδα και τα έξοδα. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις: να μη δηλώσει τίποτα, δηλαδή ούτε έσοδα ούτε έξοδα, ή να δηλώσει τα πάντα αλλά να μην πληρώσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι νεοσύστατη εποχική επιχείρηση, στις 10 Αυγούστου θα διενεργήσει έλεγχο στην επιχείρηση διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου και επιβάλλοντας τα πρόστιμα που προβλέπονται για μη απόδοση του ΦΠΑ αλλά και τη μη ενημέρωση του myDATA.

Παράλληλα, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου (ημερομηνία του ελέγχου) θα προχωρήσει στον ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου. Η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος για τις 40 ανωτέρω ημέρες. Μάλιστα ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε διάστημα 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου.

*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Η Καθημερινή»